150 граждани съдят Националната агенция по приходите (НАП) заради това, че

...
150 граждани съдят Националната агенция по приходите (НАП) заради това, че
Коментари Харесай

150 граждани искат по 1000 лв. обезщетение заради НАПлийкс

150 жители съдят Националната организация по приходите (НАП) поради това, че персоналните им данни не са били опазени и са станали обществено притежание. Потърпевшите от хакерската офанзива против осведомителните системи на приходната организация са завели в понеделник пред Административния съд в София така наречен субективно съединени искове за обезщетение, които ще се гледат в едно произвеждане. 

Това оповестиха двама столични юристи - Ивайло Юруков и Георги Гочев, които също са измежду ищците.  " Претенциите ни са алегорични - по 1000 лева на човек ", съобщи адв. Юруков.  " Глобата от 5.1 млн. лева, която Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) наложи на Национална агенция за приходите, е прекачване на пари от единия джоб на властта в другия и не е обезщетение за това, че личните ни данни станаха обществено притежание ", коментира още той.

Потърпевшите ще водят дело по закона за отговорността на страната за вреди, породени на жители. Те претендират за компенсиране на неимуществени вреди от теча на сензитивна информация, а именно притеснението, че с персоналните им данни може да бъдат осъществени измами като да вземем за пример евакуиране на заеми и извършване на разпоредителни покупко-продажби с имущество. " Неизвестността е също толкоз плашеща, колкото осъществяването на действителни дейности ", стимулира се адв. Юруков. Обезщетяването на неимуществени вреди се присъжда от съда по правдивост.

Според юристите е погрешно изказванието на приходната организация, че единствено 198 данъкоплатци са действително застрашени от злоупотреби след приключването на персоналните им данни от осведомителните системи на Национална агенция за приходите. Засегнати от хакването на системите на приходната организация през юли са близо 4 милиона живи данъкоплатци. Приходната организация обаче разгласи, че единствено за 198 от тях имало най-голям риск от измами, защото са изтекли максимален набор от персонални данни.

" Аз направих инспекция посредством специфичното приложение на приходната организация и тя показва че, с изключение на трите ми имена и ЕГН, в интернет са изтекли и 5-6 мои данъчни заявления. В тях са посочени също адресите ми - домакински и длъжностен, телефони, номер на персонална карта. Никой обаче не ми се е обадил от Национална агенция за приходите да ме предизвести за заплаха ", описа Юруков.

Адвокатите чакат до два месеца и половина да бъде планувано първото съвещание по делото. Преди това Национална агенция за приходите ще има едномесечен период да отговори на исковата молба на 150-те жители.

Национална агенция за приходите към този момент разгласи, че ще апелира санкцията на КЗЛД, защото била станала жертва на закононарушение, осъществено независимо и макар подхванатите механически и организационни ограничения за отбрана. Пред Административния съд НАП ще би трябвало да потвърди точно, че е подхванала съответни ограничения, с които да отбрани персоналните данни на данъкоплатците.

ПРОПУСКИ

Наскоро Комисията за отбрана на персоналните данни рапортува пред особено основаната краткотрайна анкетна комисия по случая в Народното събрание, че инспекцията им е открила редица пропуски в работата на Национална агенция за приходите, които са улеснили хакерите. Така да вземем за пример в приходната организация не е било задоволително ясно написано по какъв начин се прави обменът на информация сред обособените консуматори в системата. Тя е била дебалансирана, като тежестта е изместена в интерес на електронните услуги за потребителите за сметка на отбраната. Вътрешните правила били прекомерно общи и нямало създадени правила за обработка на данните. Било е допустимо елементарно да се пробие отбраната въз основата данни. Нарушен е главният принцип на отчетност - няма информация кой консуматор влиза в системата, какво прави в нея и с какви данни борави, изясни шефът на КЗЛД Венцислав Караджов. Той заяви още, че Национална агенция за приходите борави с операционна система от 2008 година, неведнъж ъпдейтвана, което в допълнение я излага на риск. Срокът на поддръжката й в международен мащаб изтичал през януари 2020 година " Трябвало е доста по-рано да се обмисли по какъв начин тази система да бъде предпазена ", разяснява още Караджов. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР